Nieuws
Nachtwacht on Tour bij Het Zonnehuis

Nachtwacht on Tour bij Het Zonnehuis

dinsdag 31 mei 2022

Vanaf 26 mei tot en met 14 juni staat de Nachtwacht bij Zonnehuisgroep Vlaardingen. Het betreft een levensgrote replica van het wereldberoemde werk van Rembrandt van Rijn. Zo worden bewoners die niet in staat zijn een bezoek te brengen aan culturele instellingen een hart onder de riem gestoken. Ook bezoekers en omwonenden zijn welkom het grote kunstwerk te komen bewonderen. Dat kan op iedere dag van 10.00 tot 11.30 uur en 13.30 tot 17.00 uur (behalve de ochtenden op 5 en 12 juni).  

Opening

Het echtpaar Henk (75) en Els (77) ter Haar wonen in het Zonnehuis en knipten gezamenlijk het lintje door om de tentoonstelling te openen. Zij zijn beiden kunstliefhebbers en verloofden zich in 1975 in het Rijksmuseum in Amsterdam. Onder het schilderij van Rembrandt 'Het Joodse bruidje’ wisselden ze toen samen ringen uit.  

Op de foto met de nachtwacht

Iedere dinsdag tussen 10.00 en 12.00 uur kunnen bezoekers op de foto worden gezet met de Nachtwacht. De foto krijg je direct mee. Voor bewoners, medewerkers en vrijwilligers is dit gratis, bezoekers betalen 2 euro per foto.  

In de Brasserie kun je gelijk ook een kopje Rembrandt koffie drinken, met een Vlaardings tintje. Want Vlaardingen en de Nachtwacht zijn met elkaar verbonden. Ooit had de heer Van Ruytenburgh (vooraan in het gele pak op de Nachtwacht) een buitenplaats in Vlaardingen. 

Over de Nachtwacht on tour

Sinds 2020 brengt het Rijksmuseum samen met Philips drie en later vier levensgrote replica’s van de Nachtwacht naar verpleeghuizen en seniorencomplexen door heel Nederland. Op elke plek blijft de Nachtwacht een aantal weken op een prominente plek te zien, waarna het schilderij weer doorreist naar een nieuw huis. Dit project is gestart om de bewoners die niet in staat zijn een bezoek te brengen aan culturele instellingen een hart onder de riem te steken. Bij de Nachtwacht biedt het Rijksmuseum ook een programma en een pakket met meer informatie over het kunstwerk en de kunstenaar. Nachtwacht on tour wordt mogelijk gemaakt door Philips en de Elisabeth Art Foundation/Rijksmuseum Fonds.