Skip to main content

Logopedie: duidelijker praten, beter slikken

Komt u niet goed uit uw woorden? Gaat slikken lastiger? Begrijpt u niet meer wat er gezegd wordt? Maak dan kennis met de logopedist. De specialist in spraak, taal, stem, en slikken helpt bij de gevolgen van een beroerte, neuromusculaire aandoening, tumor, NAH of dementie.

Op basis van wat u belangrijk vindt en van onderzoeksresultaten stelt zij in overleg met u een behandelplan op. Deze behandelingen vinden plaats in het behandel- en expertisecentrum of bij u thuis. Al onze logopedisten zijn kwaliteitsgeregistreerd en afasietherapeut. 

Begeleiding

De logopedist kan u begeleiden bij:

Afasie 
Ieder mens gebruikt taal. Het is voor ons normaal dat wij mensen begrijpen, dat wij kunnen lezen en schrijven. Wanneer iemand een CVA heeft gehad, kan het zijn dat de hersenen de taal niet meer goed kunnen gebruiken. Dat heet afasie. Afasie (A = niet en fasie = spreken). Mensen kunnen niet meer bij hun taal kunnen komen of begrijpen de taal niet zo goed. De logopedist gaat aan de slag om de communicatieve vaardigheden te verbeteren en werkt met de cliënt aan het verminderen van de gevolgen van de afasie op het persoonlijke leven van de cliënt en diens omgeving.

Spraakapraxie
Bij spraakapraxie functioneren de spieren zelf nog voldoende, maar het aansturen van deze spieren is verminderd. Vloeiend en verstaanbaar spreken is een uitdaging. 

Cliënten met spraakapraxie vinden het moeilijk om de juiste stand van de tong en lippen te bepalen om bepaalde klanken te maken. Bewust praten is vaak lastiger dan onbewust praten (zonder erbij na te denken). Sommige cliënten met spraakapraxie vinden het lastig om mondbewegingen bewust uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan de tong uitsteken of de lippen tuiten.

De logopedist kan samen met de patiënt de spraak trainen om de verstaanbaarheid te optimaliseren. Ook kan de logopedist de cliënt begeleiden in het zoeken van een ondersteund communicatiehulpmiddel als de verstaanbaarheid niet voldoende meer wordt. 

Dysartrie 
Dysartrie is een stoornis in het spreken door een CVA in het zenuwstelsel. Dys = onvolledig en artrie = articuleren. Iemand met dysartie is onvolledig in zijn uitspraak.

De logopedische behandeling is gericht op het verbeteren van de verstaanbaarheid. De cliënt leert optimaal gebruik te maken van zijn mogelijkheden. De logopedist geeft adviezen aan de cliënt en de mensen in zijn of haar omgeving. Als de cliënt ook met logopedische behandeling niet tot verstaanbaar spreken komt, zal de logopedist met de cliënt een geschikt communicatiemiddel zoeken. Dit kan een gebaren- of tekensysteem zijn of een elektronisch communicatiehulpmiddel.

Dysfagie
Slikproblemen ofwel dysfagie (dys = moeilijk, fagie = slikken) kunnen plotseling ontstaan door een beroerte, operatie of ongeluk. Ook het geleidelijk ontstaan ervan is mogelijk, bijvoorbeeld bij MS, een spierziekte of dementie. Dysfagie kan grote gevolgen hebben. De kans bestaat dat iemand zich herhaaldelijk verslikt en luchtweginfecties oploopt als eten of drinken in de longen/luchtwegen terechtkomt. Een longontsteking als complicatie kan fataal worden. Iemand kan door de slikproblemen ook ongewild gewicht verliezen en ondervoed of uitgedroogd raken. De logopedist doet onderzoek naar de slikproblemen en bekijkt de mogelijkheden. Mogelijkheden kunnen zijn: aanpassen van de houding, sliktraining of het aanpassen van het eten en drinken. De adviezen worden genoteerd in het slikadvies van de logopedist.